ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ 20/10/2015

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

  Ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς σταθμούς της περιοχής είναι και η μάχη των Γιαννιτσών στις 19-20/10/1912. Η νίκη του ελληνικού στρατού κατά των Τούρκων στη μάχη αυτή έκρινε την τύχη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. 

     Αν φέρουμε πίσω στο μυαλό μας τα γεγονότα που αφορούν την ιστορία της περιοχής αυτής θυμόμαστε τους σκληρούς αγώνες των αγωνιστών του Μακεδονικού αγώνα, Γκόνος Γιώτας κ.α.,στην λίμνη (βάλτο) των Γιαννιτσών, όπως και τη φοβερή αντίσταση του τουρκικού στρατού για την υπεράσπιση της ιερής πόλης τους. Τα Γιαννιτσά θεωρούνταν ως η Μέκκα της Ευρώπης για τους Τούρκους λόγω του τάφου του Γαζή Εβρενός μπέη.Ο ελληνικός στρατός όμως με απίστευτη γενναιότητα και ορμή καθοδηγούμενος από τους διάδοχο Κωνσταντίνο, αρχηγό του στρατού, και Ελευθέριο Βενιζέλο, πρωθυπουργό, κατενίκησε τον τουρκικό στρατό.

      Οι νεώτεροι Έλληνες για να τιμήσουμε όλους του ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές κάθε χρόνο διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις και παρελάσεις. Στην φετεινή παρέλαση στα Γιαννιτσά συμμετείχε και το σχολείο μας μια που η Νέα Πέλλας είναι κομμάτι του Δήμου Πέλλας με κεντρικό Δήμο τα Γιαννιτσά. Η αντιπροσωπεία του σχολείου μας αποτελούνταν από το πανώ το σημαιοφόρο και τους παραστάτες.

αρχείο λήψηςimagesimages 1

                Μακεδονομάχοι στη λίμνη Γιαννιτσών   Χάρτης της περιοχής με τη λίμνη

images 2images 3

            

Κωνσταντίνος και Βενιζέλος                                                                                                                                              Άγαλμα για να θυμίζει την μάχη Γιαννιτσών      

Αντίγραφο από ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

 Το σχολείο μας στην παρέλαση της 20/10/2015