Ο τόπος μας

aerofotografia

Το χωριό μας ονομάζεται Νέα Πέλλα. Βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Γιαννιτσών και τρία χιλιόμετρα δυτικά της ιστορικής Πέλλας, γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Είναι χτισμένο πάνω σε λόφο ύψους 35 μέτρων επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Γιαννιτσών.  Έχει σήμερα περίπου 1500 κατοίκους.

Οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 και προέρχονται από το χωριό Τσιφλίκ-κιοϊ της Ανατολικής Θράκης που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Στο χωριό κατοικούν και λίγες οικογένειες Σαρακατσαναίων.

Η έκτασή του είναι περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και είναι χτισμένο κατά το Ιπποδάμειο σύστημα με κάθετους και παράλληλους δρόμους.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται ως επί το πλείστον  με τη γεωργία, καλλιεργώντας βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά καθώς και δενδροκαλλιέργειες. Αρκετοί είναι εργάτες που εργάζονται στα κοντινά εργοστάσια της περιοχής.

Το σχολείο και η εκκλησία του χωριού καταλαμβάνουν ένα οικοδομικό τετράγωνο και βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο (Μ. Αλεξάνδρου) και βόρεια αυτού, μιας και το χωριό επεκτάθηκε αρκετά νότια ως την εθνική οδό.

ekklisia

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα, θεμελιώθηκε το 1937 και αποπερατώθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Υπάρχει και δεύτερος μικρότερος ναός στην είσοδο του χωριού, αφιερωμένος στην αγία Παρασκευή, που κτίστηκε το 1966. Εδώ σημειώνουμε ότι ανάλογοι ναοί υπήρχαν και στην αλησμόνητη πατρίδα το Τσιφίκ-κιοϊ, απ΄ όπου  οι πρώτοι κάτοικοι έφεραν τις ιερές εικόνες. (Αγίας Παρασκευής, Χριστού και Παναγίας).

sxolio3

Το καινούριο σχολείο εγκαινιάστηκε το 1973 και είναι το κόσμημα του χωριού! Το ίδιο όμορφο και ακόμη καλύτερο ?ίσως το ομορφότερο του νομού- είναι το νηπιαγωγείο το οποίο είναι χτισμένο λίγο παραπάνω από το δημοτικό σχολείο και εγκαινιάστηκε την ίδια περίοδο. Το 1986-88 θεμελιώθηκε και λειτούργησε ο Κρατικός Παιδικός Σταθμός, ο οποίος βρίσκεται στη ΝΔ είσοδο του χωριού.

Καύχημα του χωριού αποτελούν και τα σύγχρονα γυμναστήρια που διαθέτει και η ομάδα ποδοσφαίρου «Μέγας Αλέξανδρος» και η ομάδα καλαθοσφαίρισης «Φίλιππος».

Ωστόσο πρωτοπόρος στάθηκε η Νέα Πέλλα και στο άθλημα της κωπηλασίας. Εδώ και αρκετά χρόνια, πολλοί νέοι γυμνάζονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Λουδία Γιαννιτσών, αποσπώντας μετάλλια και διακρίσεις όχι μόνο σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο. Αποκορύφωση αποτελεί και η συμμετοχή και διάκριση του Ιωάννη Κουρκουρίκη στους Ολυμπιακούς αγώνες που διεξήχθησαν στην Ατλάντα το 1996.

Τέλος υπάρχει και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε το 1983 και ανέπτυξε και συνεχίζει έως σήμερα την πολιτιστική δράση με χορωδία και πολλά χορευτικά τμήματα, συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις.